dilluns, 25 d’agost del 2008

No s'ho mereix, en Lluis

Bloc: Carles Rico


Aquests dies Torredembarra ha estat primera notícia en molts diaris, televisions i fins i tot a nivell internacional.


La notícia per les dimensions podria ser:
un xoc de trens amb molts morts que tan agraden als mitjans de comunicació, o una visita a Torredembarra d'un primer ministre estranger, o una conferència mundial per la pau organitzada a Torredembarra o quelcom semblant de dimensions estatals o internacionals.

Doncs no !!
Torredembarra ha estat notícia perquè un regidor d'ICV ha penjat en el seu bloc una imatge anunciant que s'apadrini un nen extremeny en denúncia a el desequilibri econòmic que pateix Catalunya.
L'important és la imatge ja que sense ella l' escrit de denúncia l'haguérem llegit el centenar de ciutadans que habitualment llegeixen el seu bloc.

D'aquesta notícia sorprenen diferents coses:

1) Qui escriu en el bloc ?

Acusar a algú que ha posat certa informació en el seu bloc personal no es tan obvi que ho pugui haver fet ell. Algú li pot prendre el password i afegir la imatge sense que ell se n'adoni. Ell pot argumentar que no ho ha fet ell i en cas de judici s'ha de demostrar que s'ha fet amb la IP dinàmica de casa seva i l'aplicació blogspot ha de tenir un determinats requeriments de fiabilitat.

En una roda de premsa, està clar que l'individu en qüestió fa unes declaracions en persona davant dels periodistes i no queda dubte que és ell.

2) La llibertat dels blocs

Quan van aparèixer els blocs, eren explicats com els diaris personals electrònics que tot ciutadà tenia amplia llibertat per fer escrits de tota mena. Excloc temes com terrorisme, feixisme o pornografia infantil.

Vist el succeït a en Lluís, els blocaires veiem que aquesta llibertat és més reduïda del que pensàvem i aquest marge queda difós sota uns límits desconeguts.

Aquests es podrien definir en funció de qui ets, que escrius i qui et llegeix.

En el cas d'en Lluís la combinació és demolidora:
Cap de llista de ICV Tarragona declarat independentista, publica una imatge d'apadrina nen extremeny mig despullat, llegeix el bloc la ultradreta que resideix a Catalunya.

Si els lectors del bloc del Lluís fóssim la gent del poble, li haguérem dit a en Lluís que la imatge no era massa apropiada i que la retirés i la cosa haguera acabat aquí. Com a molt haguera sortit al Diari de la Torre.

Si el Lluís hagués estat un simple treballador d'una botiga de pollastres no haguera passat res. Seria una anècdota més del poble per una conversa de bar.


Analitzant el meu bloc, crec que podria sobrepassar el límit però mai arribar al nivell del Lluís.
L'anàlisi és:
Català informàtic e ecologista, articles sobre Muntanyans II, hem llegeixen ciutadans de Torredembara i gerents i treballadors de Viscan i Vegas del Guadaira.

Com a molt puc tenir problemes amb Vicsan o Vegas del Guaira però no crec que els interessi molt remenar als diaris Muntanyans II ara que estant esperant el permís d'edificabilitat. A més tenen en contra el nou equip de Govern, que té ganes d'aturar la salvatjada aquesta.

Per desgràcia les notícies de Muntanyans II no arribaren mai a tenir la dimensió que ha tingut la notícia d'en LLuís encara que hi hagi riscs de morts o destruir un espai protegit.

El dia que tinguem la gran riuada al torrent de Gibert i ofegui unes quantes persones de la urbanització Muntanyans II, aquell dia tindrem tota la premsa nacional e internacional explicant la notícia i podrà ser comparada en difusió a la imatge que va penjar el Lluís en el seu bloc.

3) La intenció no importa

Un fet sorprenent en la notícia és que el motiu i la intenció no importen.

En Lluís s'ha disculpat als extremenys ja que no era la intenció d'ofendre'ls sinó que era una denúncia al desequilibri fiscal que pateix Catalunya i al fet que ens titllin d'insolidaris quan hem estat un motor que ha permès que totes les regions espanyoles tinguin un nivell de qualitat de vida alt. Això era el contingut de l'article i el que hauria d'haver estat el més important i el que hagueren hagut de treure els diaris i no tan la famosa imatge.

erquè en segueixen parlant tan? Perquè els blocs en van plens amb comentaris faltant-li al respecte? Perquè alcaldes extremenys l'insulten, es disculpen i ja no en parlem més d'aquests?
A Torredembarra va arribar a venir una corresponsal del País pregunten per la vida d'en Lluís i els indrets on el podia trobar. Una revista americana propietat d'aquest diari, el va treure en portada. La setmana passada va sortir a l'Interviu, i a durant la setmana de la publicació de l'article ha sortit en la gran majoria dels diaris estatals. I no parlo de radios ni televisions.

I si no s'hagués disculpat?
Estaria ara fent entrevistes a la BBC,o a la Al Jeezera, o a la CNN?
O haguera tingut el mateix ressò?

M'inclino més per aquesta última.



Carles, des de Cafè internet Qui lo sap, PobleDesconegut